"Ha nincs célod, soha nem is fogod elérni!"
Pribék István Kettlebell Instruktor
Tel: +36703602653
Email: kettlebellveszprem@gmail.com

Interjú a tanulókkal: Anita és Máté története

1) Mi a háttered: Hogy találtál a kettlebellre? Mivel foglalkozol amikor nem az edzésen vagy?

Anita: A kettlebellről először a bátyámtól hallottam. Ő Budapesten él és a Dózis nevű kettlebell csoportról mindig sokat mesélt. Először nem tulajdonítottam nagyobb érdeklődést ez iránt, de mivel ritkán találkozunk, nagyon látványos volt a változás rajta már 3 hónappal később is. Na ekkor figyeltem fel először erre a mozgásra.

Gyártást tervezek 2 üzemegység részére egy veszprémi multinál.

Máté: A hátterem többnyire valamilyen nagggyon menő LEGO-s háttérkép (már ha a windows-osat kérded :).

De egyébként tervezőmérnök vagyok egy autóipari cégnél, személygépjárművek utasterében található eszközök/berendezések tervezésével foglalkozom (gombok, kapcsolók, index-és fényszóró kapcsoló karok stb.) Hobbim a PC-s játékokkal való "kockulás" :D

2) Mi fogott meg benne - mármint először!

Anita: Ez a legnehezebb kérdés :)

Az hogy az órádra eljöttem, csak az esküvő miatt volt, hiszen egy menyasszonyt mindenki végigmér, hogy milyen formában van, hogy néz ki és, hogy áll rajta az a bizonyos fehér ruha. Úgyhogy a célt tekintve bármilyen edzésre elmehettem volna, és csupán a tesóm féle változás vitt abba az irányba, hogy éppen a kettlebellt válasszam.

Talán az volt a megnyerő momentum, hogy miközben ismerkedtünk a bellel, a terem másik részében láttam a régebben járók feladatait is. Az alapján hittem el igazán, hogy rövid időn belül magam is formába kerülök.

Máté: Legelőször sógorom ajánlotta, ő akkor már egy éve csinálta egy budapesti csapatban, és úgymond már "látszott" rajta a pozitív változás.

Amikor pedig elkezdtem, elég hamar felfejlődött az erőnlétem, kevésbé vagyok fáradékony, nap végére pedig ugyanúgy marad erőm, nemcsak hazaesek a munkából és ledőlök a kanapéra...:)

3) Miért jársz még mindig, 2 év után is?

Mert eddig ez az egyetlen mozgásforma, amit nem untam meg. Mindig is sportoltam valamit, de egy idő után váltottam vagy a körülmények vagy a társaság vagy az egyhangúság miatt. 

Emellett segít levezetni a feszültséget, javított a tartásomon, jobban tudok koncentrálni és kizökkent a mindennapi mókuskerékből.

Ez jó kérdés, mert a korábbi sportokat jóval hamarabb meguntam...talán azért mert változatosak az edzések, nem monoton az óra, és nem utolsó sorban jó a társaság!

És persze kimozdít a napi mókuskerékből, segíti levezetni a stresszt, megszünteti a folyamatos ülő munkából eredő hátfájást! (nekem ez az egyik fő oka, hogy még mindig járok :)

4) Milyen eredményeid vannak, mik azok amikre Te büszke vagy? Amiket az elején sohasem gondoltál volna :)

Óriási eredmény, hogy már 5 szabályos fekvőtámaszt meg tudok csinálni a korábbi 0-hoz képest! (és nem ám a könnyített verzióban!)

Amire a legbüszkébb vagyok, hogy nagyon ritkán hagyok ki edzéseket, így rendszeressé vált a testmozgás az életemben.

5) Mások milyen változásokat vettek észre rajtad?

A szüleim (akik szintén 2-3 havonta látnak) megfigyelték, hogy sokkal formásabb lettem és meglepődtek, hogy van már karizmom is.

A kollégáim szerint személyiségben és külsőleg is rengeteget változtam. Külsőleg az volt a legszembetűnőbb, hogy más lett a tartásom és ezzel a kiállásom is. Személyiségben pedig méginkább terhelhető lettem, egyre több mindent koordináltam és jobb lett a teljesítményem.

Nem tudom, ezt "másoktól" kell megkérdezned. De egyesek szerint javult a tartásom és szélesedett/erősödött a hátam.

6) Miben változtatta meg a sport - azon belül is persze a kettlebell - az életed, szemléletmódod, világlátásod?

Egészségtudatosabb vagyok. Figyelek arra, hogy milyen alapanyagokból kerül étel az asztalra, illetve ,hogy mit mikor és mennyit eszünk/iszunk. És nem tudom, hogy a kettlebell-nek köszönhető-e, de jobban odafigyelek az emberi kapcsolatokra is és igyekszem megérteni + elfogadni mások reakcióját 1-1 szituációban.

Ehhez a kérdéshez csak az jut eszembe, hogy az edzések adtak egy kellemes "ritmust" a hétnek, kedd-csütörtök (esetleg szombat reggel) edzés, a hétvége pedig marad a pihenésé (így 7végén már lelkiismeret furdalás nélkül lehet lustulni, hisz hétköznap megtettem amit lehetett :)

7) Milyen elérendő célok vannak még előtted? Mi az, amit meg szeretnél valósítani?

Elérendő cél az rengeteg van :) Konkrétan az edzéshez köthető: 

  • szeretném a következő 12 perces tesztet elsőre megcsinálni
  • minimum 16 kg-os súllyal szeretném a press-t gyakorolni!

Itt konkrétumot tudok csak mondani: szeretném elérni 1 éven belül, hogy stabilan 24kg-al végig tudjam csinálni mindegyik edzés mindegyik gyakorlatát (kivéve persze azokat amiket direkt kis súlyokhoz találtak ki). Na annak már örülnék :D

Köszönöm a válaszaitokat, és további sok sikert és örömöt kívánok az edzésben!
Aki szeretné megosztani a történetét, küldje el a fenti kérdésekre a válaszait emailben!