"Ha nincs célod, soha nem is fogod elérni!"
Pribék István Kettlebell Instruktor
Tel: +36703602653
Email: kettlebellveszprem@gmail.com

Évértékelés 2014 és új célok 2015

Évértékelés 2014 és új célok 2015

Állítólag az edzőtermeknek kifejezetten jól megy januárban. Annak, hogy ebben az időszakban az átlagosnál több vendéggel számolhatnak, alapvetően három oka van.
Az egyik, hogy az ünnepek lecsengésével megnő a szabadidő mennyisége, amit a hideg, ködös, korán sötétedős januári időszakban jó ötlet edzéssel eltölteni.
Másrészt sokan érzik úgy, hogy a karácsonyi-szilveszteri „bűnözést”, vagyis a korlátlan étel- és italfogyasztást muszáj valamivel kompenzálniuk. Az év végén felszedett kilókat le kell dolgozniuk némi testmozgással:


És persze itt van a harmadik indok is, az újévi fogadalom, ami nem ritkán a „jövőre többet sportolok” mondatban testesül meg, és a mínuszok idejére kellemes gondolatnak tűnik miközben az álomalakról fantáziálunk.

A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy az edzőtermek forgalomnövekedése csak átmeneti állapot: a kezdeti lelkesedés ugyanis rendszerint hamar elszáll ahogyan a kezdeti fogadalmak is. A karácsonyi zabálásért elég vezekelni néhány alkalommal(többség így gondolja), és az újévi fogadkozók is lassan lemorzsolódnak – így tavasszal ismét csak a törzsvendégekkel vannak a termek tele.

A toplistát az életkörülmények megváltoztatására, valamint a fogyókúrára, egészségesebb táplálkozásra vonatkozó fogadalmak vezetik – utóbbi nem meglepő módon főleg a hölgyekre jellemző!

A nyár még távolinak tűnik ebben az időszakban, és ahogy mondani szokták:
”A nyári álomalak télen készül!”

A férfiak ezzel szemben a káros szenvedélyek mellőzésével és az aktívabb sportolással kapcsolatos fogadkozás terén aktívabbak. Összességében a 18-49 évesek csupán 4 százaléka döntötte el, hogy az év elején megszabadul valamilyen egészségromboló szokásától, és csupán 3 százalékuk kötelezte el magát – legalábbis időlegesen – a (több) testmozgás mellett.
Pedig ha belegondolunk, elég rosszul állunk ezen a téren a többi országhoz képest:

 

Új év – új tervek

Év végén sok fogadalom születik, sok hibánkkal, gyengeségünkkel szembesülünk, sok elhatározás jön létre ilyenkor – ezért ez a legjobb idő a számvetésre!

Az év végi napokban érdemes egy-két órát arra szánni, hogy egy nyugodt helyre félrevonulva – egy finom tea társaságában – egy kicsit befelé forduljunk, szembenézzünk önmagunkkal, és elkészítsük az év végi mérleget, illetve, hogy elgondolkodjunk a következő év tervein.

Ezt talán mondani sem kell: hihetetlen, de sokszor csak a lista összeírása után jövünk rá arra, mennyi mindent el lehetett érni egyetlen esztendő leforgása alatt. Egy év elegendő lehet egy újabb képzettség, készség, vagy egy újabb nyelvvizsga megszerzésére, lakásfelújításra, fogyásra-hízásra, sok-sok könyv elolvasására, sok új barát megismerésére, és még nagyon sok mérhető eredmény elérésére.

Aztán jöhetnek tényleg a fogadalmak. Amelyek így már nem egyszerűen üres fogadkozások, hanem mérhető, reális tervek, célok. Amelyekre érdemes lesz egy év múlva, az újabb összegzéskor jólesően visszatekinteni!

Érdemes tehát átgondolni, hogy mit szeretnénk elérni, megvalósítani a következő évben. A tervezésben azonban sem a „Hűbelebalázs”, sem a „Patópál” módszer nem célravezető. A szilveszteri emelkedett hangulatban tett meggondolatlan ígérteket, lehet, hogy már másnapra elfelejted, vagy olyan dolgot fogadsz meg, amit nem tudsz betartani.

A szó elszáll, az írás megmarad – szoktuk mondani. Ha tehát azt akarod, hogy teljesüljön, írd le a terveidet egy füzetbe. Azzal, hogy leírod fontosabbá, egyértelműbbé válik számodra a cél. Olyan, mintha ígéretet tennél magadnak, vagyis nagyobb a kényszerítő ereje.

Határozzuk meg célunkat minél konkrétabban, írjunk részfeladatokra, határidőkre bontott terveket. Fogalmazzunk pozitívan: ne arról esküdözzünk, hogy ezentúl mit nem akarunk csinálni, hanem arról, hogy mit igen!

Mindenkinek jó tervezést és sok sikert kívánok a 2015-ös esztendőre!

 

Természetesen a január nálunk se múlhat el új kezdőcsoport nélkül!
Jelentkezni a megszokott email címen lehet:
kettlebellveszprem@gmail.com

 

 

Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok minden „Vasimádónak”! 