"Ha nincs célod, soha nem is fogod elérni!"
Pribék István Kettlebell Instruktor
Tel: +36703602653
Email: kettlebellveszprem@gmail.com

SFG vizsgamegújítás 2015

Annó 2011-ben, akkori nevén RKC(Russian Kettlebell Challenge) instruktorként vizsgáztam először, majd 2013-ban már az új SFG(Strongfirst Girya) rendszerben újítottam meg a vizsgámat. Tudtam, hogy idén is eljön ez a nap, így tavaly ősz óta készültem az idei megújításra, mentálisan és fizikailag is.

Munkám alapját a dupla súlyos komplexek jelentették, kezdteben dupla 16 majd 20 és 24kg-val. Az év elejétől a „mumus” snatch tesztre is elkezdtem a felkészülést. Dupla súlyoknak köszönhetően némi izom is felkerült rám(3kg), nem hiába, Kettlebell Muscle a program neve amit követtem.
2013-ban egy sérülés miatt nem volt tökéletes a felkészülésem, így a szakítás teszten az elvárt 100 helyett csak 99 ismétlésre futotta az erőmből, nem kis bosszúságomra.
A snatch teszten amúgy is sokan el szoktak vérezni, ezt most idén is láttam. Inkább egy mentális teszt ez, persze fizikailag sem szabad lebecsülni.

Visszatérve Budakalászra, szombat reggel 9 után kicsivel, a szakítás tesztet a begyakorolt formában, percenként 20 ismétléssel, viszonylag „könnyen” teljesítettem. Előtte heteken át, heti 2x megcsináltam, így hittem benne, hogy most is sikerülni fog, és így is történt!
Az igazi munka csak ezután jött, mivel estig átnéztük az alapgyakorlatokat(swing, TGU, press, guggolás, snatch), és proaktívan megbeszélhettük a korrekciókat és a gyakori hibák kiküszöbölését.
Azt nem mondtam, de négy csoportra voltunk felosztva. Én Lakatos Péter csoportjába kerültem, aki a hazai és az európai kettlebell szervezet vezetője – Master SFG.

Estére picit megfáradva eljött a tesztek ideje, amik idén kicsit megváltoztak a megszokotthoz képest.
Mivel megújítás volt már ez a vizsga, és nem kezdőként jöttünk, megnőttek a követelmények is.

SFG1 meghosszabbítás esetén az alábbiakat kell teljesíteni:

  • Kettlebell egykezes lendítés (Swing, 1 db. snatch méretű kettlebellel,24kg 10-10 darab)
  • Török felállás TGU szakítás súlynál harmadával nagyobb súllyal(32kg)
  • Dupla kettlebell felrántás (Double Clean, 2 db. snatch méretű kettlebellel)
  • Kettlebell nyomás (Press, 1 db. snatch méretű kettlebellel 5-5)
  • Dupla kettlebell elölguggolás (Double Front Squat, 2 db. snatch méretű kettlebellel 5 ismétlés)
  • Szakítás (Snatch, egy snatch méretű kettlebellel 5-5) és szakítás 5 perces teszt (Férfiak 60 kg felett 24kg 100 ismétlés /5 perc)

Szerencsére ezek is sikerültek, így a nap végén, újabb 2 évre megkaptam a diplomát.

Előtte még a megszokott grad workouttal zártuk le a napot. Itt már csak egy kettlebell-el dolgoztunk, fáradtan, körülbelül 10 percen át. Közösen, egyszerre „szenvedett” minden oktató a csoportvezetők felügyelete alatt. Mindenki boldogan és megkönnyebbülve tette le a súlyt a nap lezárásaként.

Hasznos volt újra átvenni az alapokat, mert az újabb kis részletektől a fejemben jobban összeállt a teljes kép, valamint a légzésről is tanultunk, kiegészítve 1-2 rávezető gyakorlattal a gyakori problémás területekre.

Egy videó összefoglaló az eseményről

Csoportkép (balról a második helyen állok):

Másnap folytatódott a képzés, igaz már nem akkora létszámban.

Én úgy gondoltam ha felmegyek, akkor használjam ki minden percét az erre szánt ídőnek, mellesleg érdekesnek is tűnt ránézésre a program:

Előadások

  • Paleó szemmel - Mezei Elmira (Ő és a családja is kettlebellezik, paleo szakértő)
  • Vízilabda, kettlebell és erőnlét - Vincze Gergő (Sfg oktató,erőnléti edző Szolnoki Vízilabda Sport Club )
  • Gerinc-rehabilitáció és kettlebell – Dr. Erbszt András (Sfg oktató, Doctorfit Gerincambulancia)
  • Kettlebell a kickbox felkészítésben - Zrínyi Miklós (felnőtt magyar kick-box válogatott szövetségi kapitánya)

Nekem legjobban Gergő előadása tetszett arról, hogyan alkalmazza a kettlebell-t a Szolnoki Vízilabda Klub erőnléti edzőjeként a felkészülési, és verseny időszakban, valamint a terhelést hogyan hullámoztatja, hogy a meccsekre legyenek pihentek és csúcsformában a játékosok.
Erbszt Andrásról is többször hallottam a múltban, így vártam az előadását a kettlebell alkalmazásának módjáról sérves, és gerincbetegek rehabilitációja, és mozgással visszavezetésükről a „normál” életbe. Közeljövőben kialakítanak egy rendszert, amit én is el akarok sajátítani, és célzottan foglalkozni ezekkel az emberekkel is!

Videó összefoglaló a vasárnapi szemináriumról és előadókról

2017-ben, két év múlva újra meghosszabbítás!

Az élet addig sem áll meg, tervezek pár képzést addig is.

A tudásomat bővíteni és Veletek megosztani a célom, így tenni jobbá az edzéseket és ennek hatásaként a hétköznapi életeteket!

Pribék István
SFG 1 Kettlebell Instruktor