"Ha nincs célod, soha nem is fogod elérni!"
Pribék István Kettlebell Instruktor
Tel: +36703602653
Email: kettlebellveszprem@gmail.com

SMR kurzus Veszprémben

 Bemutatta az Az SMR System eszköztárát alaposan: az SMR hengert, az SMR bot és az SMR labdát is.

Tanítványaimnak már régóta beszéltem arról, milyen remek és egyszerű eszköz a henger és mennyi előnnyel jár a használata.
Veszprémben régóta használjuk már, én pedig több mint 4 éve alkalmazom naponta az eszközt az edzéseim előtt és után.

Az otthoni eszközeim:

A henger alkalmazásával számos pozitív hatást érhetünk el a sport és hétköznapi életünk több területén is!

Nézzük meg alaposabban mire is jó:

Az SMR System lényege az izmokban, az izompólyákban, a kötőszövetben kialakult feszültségek feloldása. Az izom újra elnyeri optimális teljesítőképességét, könnyebben regenerálódik, megelőzhetőek a sérülések.

Anatómiai háttér

Az izmok végzik a mozgást, ezt mindenki tudja már jól.
Az izompólya burkolja és kontrollálja az izmokat. Ha az izompólyában feszültség jelenik meg, amit nem oldunk fel, akkor az izom nem tud megfelelően működni.
(Izompólyát már mindenki biztosan látott nyers húson, az a hártya ami a húsra tapad)

A kötőszövet(latinul: fascia) mindenütt jelen van a testünkben, ez köt össze mindent. Több rétege van, amelyek egymásba fonódnak. A felszínes rétegére úgy tekinhetünk, mint “ test-harisnya”. Ha ez a test-harisnya megtekeredik, elcsavarodik, elhasználódik, megsérül a nem megfelelő használat során, izmaink azonnal jelzik.
Megváltozik és merevebb lesz a mozgásunk, romlik a testtartásunk, nehezebben regenerálódunk.

Az izompólya hártyaszerűen beburkolja az izmokat. Lehet akár egy rendkívül erős, vastag, de lehet egy vékony, szinte átlátszó réteg is az izmok körül. Az izompólya összeköti, körülveszi, formázza az izmokat, biztosítja az izom erejét, rugalmasságát. Az izom könnyebben és gyorsabban regenerálódik, amikor az izompólya rugalmas.

Hatásmechanizmus

Az SMR masszázzsal megszüntethetjük a kötőszövetben, az izompólyákban összegyült feszültségeket. A gyakorlatok során lassú, egyszerű mozdulatokat végzünk az eszközök használatával.
Az alapgyakorlatokat, esettől függően az SMR hengerrel, az SMR bottal vagy a SMR labdával hajtjuk végre.

Az SMR System gyakorlatainak hasonló hatásmechanizmusa van, mint a masszázsnak. A masszázs hatására nem csak az izmok és a kötőszövet anyagcseréje javul. Könnyen elérhetjük az optimális izomegyensúlyt, aminek következtében javul a mozgás minősége és a testtartás.

A stresszoldás az idegrendszerre van közvetlen hatással. Beindíthatjuk a test regeneráló és öngyógyító folyamatait, ami fájdalomcsillapító és méregtelenítő hatású egyaránt. A mechanikus ingerek, az idegrendszeri hatások és az anyagcsere javulása egyaránt növeli a test-tudatot, ami a sportolóknak elengedthetetlen.

A könnyebb, fájdalommentes mozgás öröme jó közérzetet és letisztult gondolkodást eredményez.

Stresszcsökkentő hatása és az anyagcsere javítása biztosítja, hogy fittebbé válj és megőrizd az egészséged.

Ha sportolsz, megelőzheted a sérüléseket, csökkentheted az izomlázat, növelheted ízületeid mozgástartományát.

Rehabilitáció, megelőzés (prehab)

A laza és rugalmas kötőszövet biztosítja az izmok optimális működését, ennek segítségével a sérülések megelőzhetőek. Régi sérülésekből eredő ízületi és izomproblémák megszüntethetőek, a sérülések okozta stresszt feloldja. A regenerációs folyamatok felgyorsulnak, így a gyógyulási folyamat eredményesebbé válik. A rehabilitáció ideje lecsökken, a sportoló hamarabb térhet vissza.

Mozgástartomány növelése

A rendszeres SMR masszázs segítségével elérhető a könnyebb és fájdalommentes mozgás. A merev ízületek lazábbak és rugalmasabb lesznek. Az izmok ruganyossá és erőssé válnak. A mozgást gátló izomláz megszüntethető, növekedik az ízületi mozgástartomány. Edzések előtt és után, valamint edzések részeként remekül alkalmazható.

Testtartás és test-tudat javítása

Javíthatjuk a testarttást. Az egyoldalú terhelésekből vagy az ülőfoglalkozásból eredő problémák az SMR System gyakorlatiainak alkalmazásával megszüntethetők. Nem szimmetrikus mozgást végző sportolók esetében megszüntethetők az ebből eredő panaszok, tartásbeli problémák.

Fájdalomcsökkentés (ízületi- és izomfájdalom, izomláz)

Az izomlázból eredő fájdalmak megszüntetésén kívül az SMR System aktiválja a test öngyógyító folyamatait. Ennek következtében jellemzően a stressz és túlterhelés következtében megjelenő ízületi fájdalmak megszüntethetőek. Izomsérülések esetében alkalmazva meggyorsítja a regenerációs folyamatokat.

Cellulitisz kezelés támogatása

A cellulitisz, a narancsbőr és egyéb kötőszöveti gyengeségből eredő problémák megszüntethetők.

Sportteljesítmény növelése

A kötőszövet rugalmassága biztosítja az izom erejét. A feszültségek feloldásával azonnal a maximálisra növelhető az izomerő. Ennek következtében a teljesítmény növelhető. A visszanyert izomerő és az ízületek optimális működése biztosítja, hogy a sporteljesítmény növekedése tartós maradjon.

forrás:
http://csikysystem.hu/smrsystem/