https://www.kettlebellveszprem.hu/

KETTLEBELL

bemutatkozás

Sziasztok!

Az alábbiakban elmesélem miért lettem edző, és miért pont a kettlebell-t választottam, amit gyakran kérdeznek meg tőlem!
Sajnos fiatal koromban kerültem a sportokat mint a tüzet, és ez meg is látszott rajtam. Kövér voltam, és csúfoltak is, de serdülőként már szerencsére nem volt rajtam súlyfelesleg. A testnevelés órák alól állandóan a kibúvókat kerestem, ha éppen nem volt felmentésem, akkor kitaláltam valamit. Utáltam minden „tesiórát” mert soha nem volt sikerélményem. Leginkább a kötélmászás maradt meg bennem tüskének, akkoriban semennyire nem tudtam felhúzni magamat.

Itt vagyok 8 évesen, ugye milyen „cuki” kisfiú voltam?

Az egyetemi évek alatt alakult ki nálam a rendszeres sportolás szokása, ami azóta is folyamatosan hajt, és hiányérzetet okoz ha néha kicsit több időt töltök el mozgás nélkül.
2008-ban felkerültem Pestre a tanulmányaim után, ahol a multis munkahely, a napi sok óra ülés, és a gyorsételek hatása(gondolom ez sokaknak ismerős) kezdett meglátszódni rajtam. Hiába edzettem rendszeresen konditeremben. A sok ülés gyakori derék,- és hátpanaszokat okozott, ekkor fordult a figyelmem az akkor, 2010-ben még underground és nem túl ismert Kettlebell felé. Szinte egy misztikus köd lepte be a „vasgolyót dobálók” világát. Sok pozitív dolgot olvastam róla, és a terembe ahova jártam nagy szerencsémre volt ilyen edzés. Az oda járókkal beszélgetve, rengeteg előnyéről számoltak be. Kezdetben párhuzamosan jártam kettlebellre és konditerembe , majd az előbbi fölényesen győzedelmeskedett, és lopta be magát a szívembe végérvényesen.

A rendszeres kettlebell edzések hatását hamar elkezdtem érezni, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy olyan izmokban fedeztem fel izomlázat amikben eddig soha, hiába jártam gyakran heti 2-3x edzeni konditerembe az ezt megelőző években. A sajgó törzsizmok még napok múlva is emlékeztettek, hogy tényleg ez a leggyengébb láncszem, a megfelelő törzserő hiányzott a hétköznapi életemből. A hátfájástól megszabadulás gyakori visszajelzés a kezdőktől, pár hét edzés után!

Három év után beleuntam az állandó ingázásba Pest és Veszprém között, így hazaköltöztem, és 2011-ben már Veszprémben folytattam a rendszeres kettlebell edzéseket, és ebben az évben letettem a kettlebell instruktori vizsgát, az akkori RKC rendszerben(Russian Kettlebell Challenge).

2017-ben lettem főállású edző, egy Kilimandzsáró(5895 méter) túra alatt jött a megvilágosodás, így felmondtam a hazajövetelem után.
Hiszek az élethosszig tartó tanulásban mind a civil élet, és a sport területén is!
Jól tudjuk, világban egy dolog állandó: a változás.
Mindig és minden változik. A tudásunknak is kell változnia, hiszen amit tegnap tudsz, holnap már nem biztos, hogy érvényes lesz.
Ha valaki nem fejlődik, tanul, vagy képezi magát, akkor a legjobb esetben is csak stagnál, vagy rosszabb esetben lemarad.
A sporttudomány is folyamatosan fejlődik mind az edzés és táplálkozás területén.

A mottóm: Ha nincs célod, soha nem is fogod elérni!

Egyik pesti edzés végén, nyújtás közben villant be egy gondolat erejéig, hogy igen, én is képes lennék ezt az új sportot oktatni, mivel akkoriban még nagyon kevés képzett instruktor volt Magyarországon(2011).
Tudatosan készültem az edzői pályára, ebben 3 oktató is a segítségemre volt. Végül 2011 augusztusában megszereztem a hőn vágyott RKC instruktori oklevelet, mai nevén SFG – azaz Strongfirst Girya rendszerben, ami Pavel Tsatsouline nevéhez fűződik:
Mivel ez a rendkívül alaposan összeállított rendszer kizárólag kettlebell tanításról szól, így a magyar jogszabályoknak megfelelően a TF-en 2012-ben megszereztem a sportoktatói végzettséget, elmélyítve a tudásomat a sport egyéb területein is.
Még ebben az évben a TRX oktatói kurzussal bővítettem ismereteimet és az edzésen alkalmazott eszközök listáját.
2013-ban elvégeztem az FMS funkcionális mozgásminta szűrés képzést, ami támogat a munkámban. Segítségével könnyen kiszűrhetőek az asszimetriák, és a már létező sérülések okozta kockázatok.

Oklevelek, diplomák:

  • 2011 RKC – Russian Kettlebell Challenge
  • 2012 TRX Suspension training course
  • 2013 OKJ Testépítés és Sportoktató TF
  • 2013 SFG – Strongfirst rendszerben újravizsgázás mint kettlebell instruktor
  • 2013 Functional Movement Screening (FMS) szakértő, Funkcionális Mozgás Szűrés
  • 2015 PwrON csoportos programtervezés továbbképzés
  • 2015 Buteyko légzéstanfolyam
  • 2015 SMR System továbbképzés, izompólya fellazítás
  • 2015 GFM – Ground Force Method mozgásrendszer oktató I. és II.
  • 2016 Anatómia Workshop – Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet
  • 2016 Váll rehabilitáció szeminárium GFM alapokon
  • 2016. Gerincébresztő szeminárium – Wake Up Spine
  • 2016 Alapfokú elsősegélynyújtó tanfolyam
  • 2018 Flossing tanfolyam
  • 2019 KAATSU oktató
  • 2019 Kinesio tape tanfolyam
  • 2019 EXOS rendszer
  • 2021 WimHof módszer és csoportos balatoni hidegterápia

Szerencsésnek érzem magam, hogy azt csinálhatom amiért rajongok, és nap mint nap boldogan ébredek fel. Ezt az örömöt megoszthatom a lelkes tanulókkal, így soha nem unatkozok.
Kettlebell a mozgás minőségéről szól, így soha nem ülhetünk le elégedetten. A folytonos tökéletességre törekvés , azaz -kaizen- hajt minden edzésemen, és ezt próbálom átadni edzésvezetés közben is!
Mit sem ér a tudás ha nincs gyakorlati háttér mögötte: már 2011-től oktatom folyamatosan Veszprémben az egyre népesebb kettlebelles közösséget, 2015-től Székesfehérváron is.
Az eltelt évek alatt mindenféle emberrel dolgoztam, a mozgásminőségük helyreállításán, fogyás vagy éppen az izmosodásuk elősegítésében, illetve a helyes táplálkozás kialakításában!
Számomra ez már nem hobby, hanem egy életforma!
Szívesen segítek neked is átadni a tudásomat, hogy egy jobb, és egészségesebb életet kezdj el élni a „vasgolyó”, és a személyes segítségemmel, támogatásommal!
A célom az, hogy mérhetően fittebb legyél, érezd is magad fittebben és nézz is ki fittebben!!
Várlak az edzésemen!

Pribék István – Kettlebell Instruktor