https://www.kettlebellveszprem.hu/

KETTLEBELL

GY.I.K.

Mindenki engem néz majd

Az edzések terhelése fokozatosan növekszik, így az Edzőn kívül más aligha lesz abban az állapotban, hogy Téged nézzen. Különben is, lesz elég dolguk az ezdésen.

Fogalmam sincs, miket kell csinálni az edzésen

Semmi gond. Csak olyan gyakorlatot végzel majd, amit betanítottam már.

Nem akarok megsérülni

Nagy hangsúlyt fektetünk a minőségi munkára, hogy ne sérülj meg, és ennek része a szakszerű edzésprogram összeállítása, az étkezési tanácsadás és sok esetben a mentális felkészítés is.

Csak beugranék néha edzeni, lehet?

Kezdőként sajnos nem. Én a közvetlen, edző általi edzésvezetést tartom követendőnek. A kezdőcsoport egy tanfolyam, ahol minden edzésen az előzőekre építünk és a következőket készítjük elő (mint egy nyelvtanfolyamon – oda sem célszerű a közepébe csöppeni).
Ha hiányoztál például betegség miatt, természetesen utána lehetséges bepótolni, amiről lemaradtál.

Láttam a youtube-on kettlebell videókat, miért lenne szükségem Rád?

YouTube-ra bármelyik hülye bármilyen marhaságot feltölthet, senki nem ellenőrzi. Tapasztalatból mondom, NE a youtube-ról akard megtanulni a kettlebellt!
Sokan jöttek már sérülten és értetlenül hozzám, hisz ők csak utánozták a látottakat…
így inkább ne:

és ezt se:

Nem túl megterhelő ez a sok hajolgatás meg súlyok emelgetése az ízületeknek?

Bármely sport és bármely gyakorlat káros, a legkisebb súlyokkal is, HA rosszul csinálod. Ha jól csinálod – ezért van edzői felügyelet, kimondottan ízületkímélő és remekül erősíti a gerinc körüli mélyizmokat a kettlebell, nem véletlenül ajánlja Dr. Erbszt András is a Gerincklinikáról.

Nem igazán edzettem még ilyen helyen, mire számíthatok?

Edzéseim változatosak, biztonságosak és funkcionálisak. Ez az a három pont, ami alapján minőségi programot tudok garantálni Neked. A kettlebell gyakorlatok megtanítanak a csípő és a vállak helyes használatára, illetve segítenek helyreállítani az ezeket működtető izmok egyensúlyát. Az emeléseknél (deadlift, swing, clean, snatch) a derék helyett a csípő használatát tanítja megóvva ezzel a gerincet, áttételesen pedig a térdet a sérülésektől. A Török felállás (TGU) a lapockák és a felkar helyes pozicionálásával fontos szerepet játszik a vállízület (rotátor köpeny) megerősítésében is. Mind ezek mellett az eszköz rendszeres használata komoly törzserőt eredményez, ami sokaknak elmulasztja a hátfájdalmát.

Nem leszek ettől túl izmos? (gyakori Női kérdés és félelem)

A hölgyeknek nem kell ettől tartaniuk. Még az urak sem tudnak hirtelen vagy pláne véletlenül hatalmas izmokat növeszteni, hanem csak akkor, ha kifejezetten izomtömeg-növelésre fókuszáló több hónapos edzésprogramot csinálnak végig. Az izom keresztmetszetének növekedéséhez pedig az izmot ért megfelelő stimulus mellett, többek között, magas tesztoszteronszint is szükséges – a hölgyek azonban az urak tesztoszteronszintjének tizedét-huszadát sem produkálják. A hatalmas izomzattal rendelkező, férfias nők esetében valamilyen kívülről bevitt hormonkészítmény használatára gyanakodhatunk (testépítők és egyes élsportolók esetében ez kifejezetten gyakori). Nálunk ilyesmi természetesen nincs. Ami van és ezt garantáljuk hölgyekenek-uraknak egyaránt: betonkeménységű fenék kb egy év edzés után.

Lehet ettől fogyni?

Igen, erre rengeteg pozitív példa akad. Lásd Vélemények menüpontot (LINKELVE!)
Egy a fontos, tartós és elkötelezett életmódváltás nélkül Te se várj tartós eredményt!
A sport sokat segít, de ne feledd, a konyhában és fejben dől el végül mit eszel meg.
Ugye Te sem tankolsz az autódba rossz minőségű üzemanyagot?
Akkor miért ennéd meg az agyonfeldolgozott, mesterséges ízfokozókkal és adalékokkal teli élelmiszert?

Félek, hogy ronda bőrkeményedéses lesz a tenyerem.

Csak ha elhanyagolod, akkor tényleg ronda lesz. De nincs ez másképp a bőröddel, körmöddel, hajaddal, fogaiddal sem. Gyakoribb reszelés, áztatás, krémezés nem árt.

Attól tartok, túl öreg vagyok én már ehhez…

Igazából minél idősebb valaki, annál fontosabbá válik az edzés, mert ilyenkor már természetes módon sorvad az izomzat, merevedik az ízület és ritkul a csont – hacsak nem teszünk ellene!
Statisztikailag egyre többen érik meg az öregkorukat. Ennek ellenére mégis, egyre kevesebb kiegyensúlyozott, aktív, fitt idős ember van közöttünk. Gyengék, fáradékonyak, elhízottak, cukorbetegek, szívbetegek, vesebetegek, gerincbetegek, mindenféle bajuk van. A gyengeségnek és a fáradékonyságnak (és szinte az összes többi bajnak is) egyik oka az, hogy 35-40 éves korunk után a fizikai aktivitásunktól és a genetikai adottságainktól függően évi 1-3%-kal csökken az izomtömegünk.

Hátfájós, vállfájós vagyok, fogom bírni?

Az eddigi tapasztalatok alapján 90% az esélye, hogy igen. Ezek a problémák sok esetben a sok üléstől eltorzult mozgásmintáknak köszönhetőek, és a koordináció, testtartás javulásával jellemzően csökkennek, végül megszűnnek. Az edzések felölelik a mozgásminták javítását, az alapvető emberi mozgások (emelés, guggolás) újraírását, ízületeink mobilitásának helyreállítását és annak fenntartásául szolgáló gyakorlatok megtanulását, valamint erőnövelést a gerincoszlop tartóizmait illetően, így rendkívül jól szolgálja a céljainkat.

Muszáj nekem is mezítláb edzeni?

Nem, de próbállak majd rábeszélni. Egész nap cipőben vagy, ami egy „kaloda” a lábadnak. Elveszti a mobilitását, elsatnyul az izomzata, így elvész a talpboltozat stabilitása, legvégül kialakul a fájó térd és derék. Ha végképp nem bírsz megbarátkozni a gondolattal, akkor vékony, lapos és hajlékony (de nem szivacsos, puha) talpú cipőt hozz.

Használunk majd gépeket?

Nálam áramról csak a Hifi torony működik, csigás eszközeim nincsenek, ülve pedig szinte egy gyakorlatot sem tudsz a teremben elvégezni. De most komolyan, nem ülsz eleget napközben?? 

Miért lenne szükségem a kettlebell-re, hiszen naponta sportolok rendszeresen?

Célunk, hogy minden érintett mozgásminta helyreálljon, és így a későbbi erőnléti vagy sportági edzés újra tiszta lapról indulhasson. Megtisztított, előkészített terepen nyilvánvalóan könnyebben, gyorsabban lehet haladni, mint egy ingoványos mocsárban.
A tested jelenlegi állapota, működőképessége egyenes következménye annak, ahogyan eddig használtad. Nem „maguktól” alakulnak ki a tartáshibák, a bekötött ízületek, a beszűkült mozgástartomány és a kompenzációból adódó túlterhelések jelentkezése valahol másutt.
A tested jövőbeli állapota, működőképessége egyenes következménye lesz annak, ahogyan jelenleg használod. Mivel a mozgás irányításáért a központi idegrendszer felelős, a mozgás újra tanulható, a tartáshibák kiküszöbölhetők, a kötöttségek oldhatók – csak „szoftvert kell frissíteni”. Ez elég futurisztikusan hangzik tudom, de az eredmény az ami a legvégén számít.

Kinek nem ajánlott?

eringési problémák, főleg kezeletlen magas vérnyomás esetén, sérvvel és súlyos mozgásszervi panaszokkal küzdőknek, és minden esetben, ha az orvos bármi okból a súlyzós edzést vagy általában az edzést megtiltotta – illetve azoknak sem ajánlott, akik nem hajlandóak keményen dolgozni, valamint nem kívánják elkötelezni magukat és inkább kifogásokat keresnek.

Mit kell vinni edzésre?

Kényelmes edzőruha, törülköző, innivaló. Cipő nem kell csak amíg beérsz a terembe. A kettlebelleket és más eszközöket a helyszínen én biztosítom.

Hogyan foglalnád össze azt, amit kínálsz?

A célom az, hogy mérhetően fittebb legyél, érezd is magad fittebben és nézz is ki fittebben!!

Hadd tegyek fel a végén én is egy kérdést: Tudod-e mi a legjobb időpont elűltetni egy fát?

Tudom trükkös kérdés, de egy pillanatra vonj párhuzamot a mozgás és a kérdés között.
20 évvel ezelőtt, legtöbbször ezt szokták válaszolni. Bizonyára helytálló a válasz, azaz minél korábban annál jobb!
És mi a legrosszabbb időpont?: nos igen, a holnap…
Ugyanez a testmozgásra is igaz! A halogatás soha nem szül eredményt, a csoportos edzés pedig extra hajtóerőt és motivációt fog adni a céljaid eléréséhez!

Gyerünk, kelj fel a kanapéról és próbáld ki Te is a kettlebell edzést!

Ps. : a párodat se felejtsd otthon!