https://www.kettlebellveszprem.hu/

KETTLEBELL

HIDEGTERÁPIA

Balatoni Jegesmedvék

A Balatoni jegesmedvéket Pribék István edző és életmódtanácsadó alapította, és működteti.
Célom, hogy aki hozzám fordul ki tudja aknázni a saját biológiai, mentális potenciálját. Edzések, konzultációik elérhetőek: Veszprémben és Székesfehérváron, valamint online.
Programok segítségével nemcsak életmódváltóknak tudok segíteni, hanem mindenkinek, aki szeretne változtatni az étkezésben, mozgásban és az életformájában. Podcast csatornámmal pedig motiválni szeretném a változás előtt állókat!

2021 decembere óta minden hétvégén szervezek téli hidegvizes fürdőzést túllégzéses módszerrel Balatonalmádiban októbertől-májusig!

Ez a különleges testi – lelki – mentális utazás egy légzés technikával indul (speciális túllégzéses módszer), majd egy 15-20 perces saját testsúlyos edzés után következik az 5-10 perces csoportos vezetett merülés a téli hideg Balatonba, tapasztalati szint alapján a merülési idő.
A visszamelegítés újra mozgással történik a parton.

Mik a hidegterápia fő előnyei?

  • Erősebb immunitás
  • Fokozott éberség, koncentráció
  • Fáradtság csökkenése, gyorsabb anyagcsere
  • Jobb közérzet, a mentális egészség javulása
  • Nagyobb ellenállás a stresszel szemben
  • Fájdalomcsillapítás, gyorsabb regeneráció edzések után

A hidegnek való kitettség egyik szabálya, hogy lassan, fokozatosan kell elkezdeni.
Jobb a kevésbé intenzív módszerekkel indítani, megtanulni, hogyan kell a hideggel dolgozni, és csak a végén eljutni a jegesfürdőig.

Ma már nem is kérdés, hogy a hideg jó hatással van a szervezetre. Élsportolók régóta használják ezt a technikát sérülések kezelésére.

Azonban a hideggel szemben a legtöbbünknek ellenérzései vannak. Nem szeretünk fázni, a hideget kellemetlennek és kerülendőnek tartjuk. Összekapcsoljuk a megfázással és egyéb betegségekkel, egyenesen veszélyesnek és halálosnak tartjuk. (kihűlés, remegés, megfagyás)

Az emberiség történetében nem volt ez mindig így. A hideg (és az egyéb természeti megpróbáltatások) a mindennapok részét alkották. Teljesen természetes volt, hogy a Természet szeszélyeit el kellett viselnünk. Nincs annyira messze az az idő, amikor a házakban nem volt fűtés. Az Anyatermészet gondoskodott arról, hogy minden eszközünk meglegyen a túlélésre. Minden egyes sejtünk és idegszálunk arra van kihegyezve, hogy az Élet folytonosságát biztosítsa.

Mai komfortos világunkban már nagyon észszerűtlennek tűnik, hogy kitegyük magunkat a természet szélsőségeinek. Minek is tennék, hiszen meleg otthonokban lakhatunk, meleg ruhákat hordhatunk, vagy a melegben kedvünkre hűthetjük magunkat a légkondicionálók áldásos tevékenységének köszönhetően.

Mindeközben észrevétlenül lekapcsoltuk túlélési képességeinket. Csodálkozva tekintünk a modern kor problémáira: elhízás, különféle megfázásos betegségek, emésztési problémák, autoimmun problémák, gyulladások, inzulin rezisztencia, cukorbetegség, stresszbetegség, idegrendszeri problémák, le nem vezetett agressziók….
Állandóan csak gondolkodunk, agyalunk, információt szerzünk, kiértékelünk, megfontolunk, álmodozunk, és persze nem értjük, hogy miért, de érezzük, hogy valami nincs rendben.

A hideg (terápia) nem feltétlen csodaszer minden problémára.
Sokkal inkább egy „top-down” stressz menedzsment, ami segít beindítani a túlélési reflexeket.
Azokat a folyamatokat a szervezetben, amik nagyon is hiányoznak a mai világban.
A hideggel ugyanis nem lehet megbarátkozni.
Soha nem lesz komfortos érzés a hideg vízben, sőt, minden egyes alkalommal erős ellenállást érez az ember a hideg vízben való megmártózással szemben.

A pár fokos vízben csak a túlélésre lehet figyelni. Csak a következő levegővételre, csak arra a másodpercre, amit éppen megél.
Csak arra, hogy túléljen, akkor és ott…
Nem fog álmodozni, gondolkodni, képzelegni, illúziókban elveszni.
Közben viszont kapcsolatba kerül azzal, ami Lénye igazi középpontját jelenti.
Azzal a legbelső, minden kacattól megfosztott Lénnyel találkozik, aki valójában Önmaga, aki a túlélést ösztönösen véghez viszi. Végül a szervezet minden szinten megjutalmaz.
Dopaminszint emelkedéssel, metabolizmus gyorsítással, szív- és érrendszeri egészséggel, akaraterővel, vegetatív idegrendszeri aktivitással, regenerációval.

Természetesen nem életszerű fejest ugrani az első hideg tóba, ami az útba esik. Fel kell készíteni a szervezetet, mivel ezeket a képességeket teljes mértékben elveszítettük.

Légzőgyakorlatokkal, kardió edzéssel!

Írtam erről a egy blog bejegyzést.

További információ:

Pribék István hidegterápiás szakértő
Balatoni jegesmedvék facebook csoport
kettlebellveszprem@gmail.com
70/360-2653