https://www.kettlebellveszprem.hu/

KETTLEBELL

kaatsu

Kaatsu Veszprém – Rehabilitáció és teljesítményfokozás

Az eszköz feltalálója 67 évesen, szerintem elég hiteles, hogy az eszköz működik…

KAATSU edzés már Veszprémben is elérhető!

Mi ez az eszköz?

A KAATSU az erőedzés egy rendkívül biztonságos, forradalmi, és hatékony módja, melyet 1966-ban találtak fel Japánban, és az 1970-es években tökéletesítettek.
A KAATSU a hatékony edzéshez a karok és a lábak véráramának mérséklését használja. Fontos megjegyezni, itt nem a teljes elzárásról van szó!

Speciális pneumatikus szalagokat (KAATSU Air Bands) kell a felkarokra és a combok felső részére helyezni. Ezek a szalagok biztonságos nyomást fejtenek ki a végtagokra, mely vértolulást eredményez a karokban és a lábakban, és mindenféle sportág és edzésforma során használhatók.
A KAATSU speciális protokollokkal és eljárásokkal rendelkezik attól függően, hogy valaki a teljesítményét, az erőnlétét, vagy az állóképességét szeretné fejleszteni.

Japánul a KA “további”-t, az ATSU pedig “nyomás”-t jelent.

Mi ez az eszköz?

A KAATSU az erőedzés egy rendkívül biztonságos, forradalmi, és hatékony módja, melyet 1966-ban találtak fel Japánban, és az 1970-es években tökéletesítettek.
A KAATSU a hatékony edzéshez a karok és a lábak véráramának mérséklését használja. Fontos megjegyezni, itt nem a teljes elzárásról van szó!

Speciális pneumatikus szalagokat (KAATSU Air Bands) kell a felkarokra és a combok felső részére helyezni. Ezek a szalagok biztonságos nyomást fejtenek ki a végtagokra, mely vértolulást eredményez a karokban és a lábakban, és mindenféle sportág és edzésforma során használhatók.
A KAATSU speciális protokollokkal és eljárásokkal rendelkezik attól függően, hogy valaki a teljesítményét, az erőnlétét, vagy az állóképességét szeretné fejleszteni.

Japánul a KA “további”-t, az ATSU pedig “nyomás”-t jelent.

Mik az előnyei?

  • Gyors izomtömeg növekedés.
  • Az edzés hossza rendkívül rövid – 20-35 perc, az edzettségi szintedtől függően.
  • Gyors testkompozíció változás.
  • Referenciáink magukért beszélnek. Olimpikonok, mint a Budapest Honvéd Judo versenyzői, vízilabdások, úszók, és az USA top 3 NFL csapat is KAATSU partner.

Mi az a KAATSU?

Olvass bele a KAATSU-t használók véleményeibe:

Két hónapja járok kaatsu edzésekre, általában heti két alkalommal.
Úgy érzem, hogy a végtagjaim nagyobb izomcsoportjain javult a tónus, az izomerő.
Versenyszerűen íjászom, azt tapasztalom, hogy nagy terheléssel járó versenyeken és edzéseken sokkal kevésbé fáradnak el az izmaim, ezért eredményesebb vagyok.
A kaatsu-t igen jó edzésformának tartom, ráadásul nagyon időhatékony is.

A két és fél év kettlebell edzés és a fél év boksz edzés mellett is olyan izomlázat okozott az első kaatsu amilyet még soha nem éreztem.
Már az első alkalom után azt vettem észre, hogy mind az erőnlétem, mind az állóképességem javult. Jobban bírom a többi edzést, nem fáradok el úgy a munkahelyen sem, mint azelőtt.
Mára már szemmel is látható a fejlődés. Végtagokon tónusosabb izmok, egy lyukkal beljebb csatolt öv.
Nemtől, kortól, edzettségi állapottól függetlenül mindenkinek ajánlom.

Kinek hasznos ezzel edzeni?

Idősek
Talán meglepő állítás, de Japánban a napi 300.000 KAATSU foglalkozás nagyobbik részét orvos írja fel, mégpedig 70 év feletti embereknek. Nekik a legfontosabb megőrízni az izomtömeget, és egészségüket.
Nem kell aggódni a súlyzók vagy a túlzott ellenállás okozta fokozott sérülésveszély miatt, cserébe a jó közérzet, a fittség és az egészséges mozgás öröme nem marad el.

Sérültek rehabilitációja
A gerincbetegések rehabilitációja során nagyon fontos igény, hogy a páciens az aktivitási program korai szakaszában is fent tudja tartani izomerejét, állóképességét. A KAATSU használatával az edzettségi állapot fenntartható, ami gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a rehabilitációs programot.

Műtét utáni regeneráció (akár egy begipszelt végtaggal is lehet használni)
Akár a műtétet követően, fekvő gipszben is használható, jelentősen lecsökkenti az izomvesztés mértékét, így a műtét után sokkal hamarabb visszaállítható a sérülés előtti állapot. Törések, szalag sérülések esetén is felére csökkenthető a regenerációs időszak.

Sportolók fejlesztése
Mivel szinte alig használunk súlyokat, a test mechanikai igénybevétele minimális, ez nagyon fontos szempont az élsportolóknak!

Időhiányban szenvedők
Másfél órás edzést lehet kiváltani 40 perc alatt.

A KAATSU hatásmechanizmusa

Ahogy teltek az évek, egyre komolyabb és precízebb kutatások vették kezdetét a módszer kapcsán, egyre szerte ágazóbb hatásait fedezték fel a véráram mérséklésnek. Sato édesapjának orvosi támogatását is megkapta rövid időn belül, így már minden rendelkezésére állt a rendszer tökéletesítéséhez. Mára olyan protokollokat és sztenderdeket dolgoztak ki a különböző felhasználási módokra, amik rövid és hatékony foglalkozások keretein belül kecsegtetnek óriási eredménnyel.

A végtagok törzshöz közeli pontjaira levegővel felfújható pántokat helyezünk fel, amivel mérsékeljük a véráramlást és így végezzük a mozgást.
Az adott végtagban extrém módon felszaporodik a tejsav az izommunka következtében, ami a modulált vérkeringés miatt nem tud folyamatosan visszaáramlani a májba, ahol egy hagyományos edzés során jórészt azonnal lebontásra kerülne. Ehelyett az edzés végén, amikor a pántokat levesszük, óriási mennyiségben jut a májba, ezzel megnövekedett hormonválaszt indukálva méregtelenítő szervünk segítségével.
Ez indítja be a számunkra kedvező hormonális folyamatokat.
A teljesség igénye nélkül a növekedési hormon és az IGF-1 hormon szintugrása az, ami a mi szempontunkból kedvező és fontos. Ezek anabolikus természetű vegyületek, tehát természetüknél fogva támogatják az izomépítést, illetve a szervezet öngyógyító folyamatait.
A nagy mennyiségű tejsav jelenléte miatt az agy úgy érzékeli, mintha maximális terheléssel dolgoztunk volna (igen, annak ellenére is, hogy az ellenállás a hagyományos edzésformákhoz képest nevetségesen kicsi) és ennek megfelelő hormonválaszt ad.
Durva egyszerűsítéssel élve: A KAATSU-val történő alacsony terheléses edzés során az agy úgy jár el, mintha maximális terheléssel dolgoztunk volna és ennek megfelelő kompenzációval él az állóképesség, az erő és minden egyéb, edzéssel befolyásolható tényező kapcsán.

KAATSU a zsírégetésben

A már ismertetett hatásain túl nagyon lényeges a KAATSU edzés következtében megemelkedett növekedési hormon szint testzsírra gyakorolt hatása.
Ugyanis ez a hormon felel a zsírraktárakban található zsírsavak mobilizálásáért. Gyakorlati szempontból ez annyit jelent, hogy nem csak anabolikus környezetet teremt az izmok növekedéséhez, hanem fokozott mértékben használja (tehát égeti) a rendelkezésre álló zsírt, számottevően felgyorsítva ezzel a szálkásító diétától és edzéstől várt folyamatokat.

KAATSU a rehabilitációban

Az összes terület közül, amire a KAATSU edzés hatása kiterjed, talán a rehabilitáció az, amelynek esetében a leggyorsabban és legtöbbet profitálhatunk.
Ugyanis a hormonális hatások következtében olyan folyamatokat indít be a szervezetben, amelyek a hagyományos rehabilitációs tréningekhez képest töredékére csökkentik a gyógyulási időt.
Az edzés hatására tehát tejsav termelődik az izmokban, ami a májba visszajutva fokozott növekedési hormon termelésre készteti a szervezetet. Ennek oka, hogy az edzés közben az izmokban létrejött ún. mikrosérüléseket helyre kell állítani. A KAATSU esetében viszont – és ez a lényeg: a minimális mechanikai terhelés (kis ellenállás, kis súlyok) következtében nem keletkeznek mikrosérülések, a növekedési hormon szintje viszont a rengeteg májba tóduló tejsav hatására nagyon magas lesz. Így a hormonnak „nincs dolga” a mikrosérülésekkel, ezért a szervezet egyéb, öngyógyításra szoruló szegmenseiben fejti ki jótékony hatását. Ha úgy tetszik, becsapjuk, „meghekkeljük” az agyunkat, hogy számunkra kedvező folyamatokat kezdeményezzen és lásson el.
A hormonok hatása rendszerszintű, tehát nem csak lokálisan az adott edzett végtagban mennek végbe ezek a folyamatok, hanem globálisan az egész testben.
Így lesz majd egy-egy csonttörés, (részleges) szalag- vagy izomszakadás gyógyulási ideje töredéke a hagyományos módszerekhez képest. Remek kiegészítője a gyógytornának, a műtét utáni, egészséges állapot visszanyerését célzó tevékenységeknek.
A KAATSU edzést olimpikonok és élsportolók is alkalmazzák. A leghíresebb sikertörténet Bode Miller olimpiai bajnok műlesikló és Josh Saunders kapus (Los Angeles Galaxy) nevéhez fűződik.
Josh Saunders 2013 júliusában szenvedett elülső keresztszalag szakadást, azonnal műtétre szorult. A felépülését fertőzés nehezítette, szeptemberben sikerült ezt megfékezni és kezdhette el a KAATSU edzést. 2014 januárjában újabb keresztszalag-műtéten esett át, majd folytatta a KAATSU-t. A sérült lábán ekkorra már nagymértékű izomtömeg csökkenés volt megfigyelhető a fertőzés, a több műtét és a nem használat következtében. 12 héttel az operációt követően a KAATSU segítségével visszanyerte bal lába eredeti állapotát, teljesen szimmetrikus lett a jobbhoz képest mind kerületben, mind erőben. 18 héttel a műtét után már teljes értékű edzést tudott végezni és 23 hét elteltével már első mérkőzését játszhatta. Egy évvel később az MLS (Major League Soccer) – az amerikai focibajnokság a hónap játékosává választotta.
A rehabilitációs idő végeztével a sportoló erőnléti szintje csak minimálisan tér el az eredeti állapottól.

Csontritkulás

A csontritkulás kialakulása igen elterjedt kórkép. Mint a betegségek esetében általában, itt is a megelőzés a leginkább célravezető. Táplálékkiegészítők fogyasztásával nem tudjuk megelőzni, hiszen a kalcium csonterősítő hatása csak akkor működik ha a csontot megfelelő terhelés is éri (edzés). Csak mozgás hatására történik meg a beépülés.
Tudományos eredmények támasztják alá a KAATSU tréning csontsűrűségre gyakorolt pozitív hatását. Bizonyítottan eredményes a csontritkulás megelőzésében, ami a statisztikai adatok szerint már a 35-40 év feletti nőket is érinti. Természetes módon segíti a csontképződést, a kollagén beépülését így járulva hozzá a probléma megelőzéséhez.

Ha felkeltette az érdeklődésedet, keress bátran a veszprémi KAATSU edzésekkel kapcsolatban!