https://www.kettlebellveszprem.hu/

Az emberi orr egyik legfőbb funkciója a levegővétel. A szájnak ezt a feladatot csak vészhelyzetben kellene ellátnia, vagyis akkor, ha az orrlégzést valami akadályozza.

Az orrunkon beszívott levegő felmelegszik, nedvesebb lesz, és nitrogén-monoxiddal keveredik. Utóbbinak az a szerepe, hogy megölje a baktériumokat, miközben értágítóként is funkcionál. Az orr nyálkahártyájának csillószőrei megszűrik, megtisztítják a levegőt a benne lévő káros szennyeződésektől, porszemektől.

Ha szájon át vesszük a levegőt, sok fontos légzési mechanizmust megkerülünk, amelyek következménye alvászavar és horkolás is lehet.
Vészhelyzet van például, ha a szervezet oxigénszintje alacsony, ilyenkor egy légvétellel a szájon át jóval nagyobb mennyiségű levegő jut a tüdőbe. De mindez veszélyekkel is járhat.
Az orr szűrőfunkciójának kiesése miatt, a szájon át történő légzés szabad utat nyit a baktériumok előtt, amelyek így akadálytalanul juthatnak el akár az alsó légutakig, és okozhatnak fertőzéseket.

A megfelelő légzéstechnika kulcsfontosságú kérdés, ha az edzésmunka hatékonyságát szeretnénk növelni, mivel a mozgás során felgyorsul a keringés, és a légzés is egyre szaporább lesz, emellett egy lélegzetvétellel is több levegőt szívunk be, mint nyugalmi helyzetben. 

A légzésünket alapvetően légzőizmok irányítják, amelyek valamennyi más izmunkhoz hasonlóan lehetnek erősek vagy gyengék. Ha megfelelő figyelmet kap a légzéstechnika, az azt jelenti, hogy tudatosan fejlesztjük, hiszen ezek az izmok akaratlagosan is irányíthatók.

rekeszizom egy olyan izom, amely a tüdő alatt helyezkedik el, a mellkas és a hasüreg között. Kupola alakú és a légzés folyamatában domináns szerepet kéne játszania. Néhány tényező, például a stressz vagy a rossz testtartás azonban sok felnőtt esetében azt okozza, hogy a test nem vonja be a rekeszizmot a légzés folyamatába, ami hiba.
A lélegzet ugyanis ebben az esetben rövidebb és sekélyebb, mivel ez a folyamat csak a mellkasban zajlik. A pulzusszám és a vérnyomás intenzívebben emelkedik. A helytelen légzés következményeit főleg intenzívebb edzés során érezhetjük.
A test ugyanis nem lesz képes annyi oxigéndús levegőt szállítani a szervezetben, mint amennyire szüksége van. 
Biztosan szemtanúja voltál már annak, hogy valaki a megállóhoz futva levegőért kapkodott. Most már tudod, hogy mi lehet ennek az egyik oka.

Az, hogy milyen szaporán veszed a levegőt edzés közben a vérben lévő szén-dioxid és oxigén mennyiségétől függ. Amikor egyre gyorsabban mozogsz, azért is gyorsul fel a keringés, mert a vérben lévő szén-dioxid mennyiség megnő, az oxigén pedig csökken. Ez a folyamat ingerli a légzőközpontokat, így gyorsul a légzés. Ez fontos, hiszen edzés közben az izmainknak több oxigénre van szüksége, mivel folyamatosan megfeszülnek edzés közben.
Amikor edzés közben rossz légzéstechnikát alkalmazol, nagyon gyorsan kifulladsz, ezért nem is tudsz kellő ideig, kellő hatékonysággal edzeni, ám ha tudod, hogyan lélegezz nagyobb terhelés alatt is, az edzéseid hatékonysága, drasztikusan javulni fog.

Erőedzés esetén is nagy jelentősége van a légzésnek a hasizmok, hátizmok bekapcsolásában, a core tartásában, vagyis gyakorlatilag a gerincünk védelmében, erőkifejtéskor pedig ma már minden modern edzésmódszertan prevenciós eleme. Súlyzós edzések esetében az a fontos, hogy amikor megfeszül az izom, akkor kell kifújni, amikor elernyed akkor pedig beszívni a levegőt.

Az edzés növeli a légzőrendszer hatékonyságát. A test minél hatékonyabban képes a helyes légzésnek köszönhetően oxigénnel ellátni az izmokat. Az edzésnek köszönhetően nő a tüdő kapacitása, azaz a levegő mennyisége, amelyet a tüdő képes befogadni. Ez az egyik oka, hogy a helyes légzés miért képezi az edzés nélkülözhetetlen részét.
A megfelelő légzés előnye továbbá, hogy magasabbra kerül az anaerob küszöbünk, nehezebben érjük el azt a szintet, amikor a savasodás miatt csökken a teljesítményünk.

ÖSSZEFOGLALVA A GYAKORI HIBÁK

  • akkor is erőltetve lélegzünk, amikor még nincs rá szükség
  • visszatartjuk a lélegzetünket (aggodalom, vagy erős koncentráció miatt)
  • akkor is szájon át lélegzünk, amikor még bírnánk orron keresztül is
  • csak a mellkasi légzést használjuk, a hasi légzésről megfeledkezünk
  • túl gyorsan kapkodjuk a levegőt
  • erőfeszítés vagy nyújtás közben nem kifújjuk a levegőt, hanem beszívjuk vagy visszatartjuk

Ha érdekel az erőedzés, vagy a helyes légzés megtanulása, keress meg!

Üdv,
István