https://www.kettlebellveszprem.hu/

Sajnos tovább nőtt az elhízás: a felnőtt lakosság több mint kétharmada túlsúlyos.
Nem véletlen, hogy idén minden ötödik ember tett újévi fogadalmat, hogy megszabadul a felesleges kilóktól – derült ki egy friss kutatásból.

Aggasztó, hogy a teljes felnőtt lakosság 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, két százalékponttal több, mint 2021 júliusában, és négy százalékponttal több, mint 2019-ben! Mindez különösen nyugtalanító annak tükrében, hogy a túlsúly jelentős kockázati tényező a koronavírusos betegeknél.

A felnőttek közel ötöde, 19 százaléka fogadta meg újévkor, hogy lefogy idén.

Milyen gyakori hibákat követünk el az életmódváltással?

Túl magasra tesszük a mércét

Nagyon jó, ha kezdetben tele vagy lelkesedéssel, de emiatt előfordulhat, hogy többet vállalsz, mint amennyit valójában bírsz. Be kell látnod, hogy egy nagy intenzitású, többórás edzésprogram hosszú távon nem illeszthető be a hétköznapjaidba, ráadásul így elmarad a sikerélmény, és hamar fel fogod adni.
Tartsd be a fokozatosság elvét! Ha kis adagokban szoktatod magad az edzéshez, nemsokára azt veszed észre, hogy egyre több mozgásra vágysz majd.
A kevesebb ebben az esetben is több: inkább eddz hetente háromszor-négyszer 30-60 percet, mint mindennap két órát, mert ezt a mozgásadagot könnyebben beleillesztheted az életviteledbe.
Reális célt tűzz ki! Első lépés a rendszeresség legyen.

Folyton halogatjuk

Sajnos a folyamatos halogatás magában rejti annak a veszélyét, hogy a következő nap is a kényelmesebb megoldást választod majd, a kanapén Tv-t nézni mennyivel komfortosabb.Formáld át az edzéssel kapcsolatos szemléleted!
Kezdj el úgy gondolkodni róla, mint egy ajándékról, amelyet magadnak szánsz, ahelyett, hogy kötelességként tekintenél rá. Ez egy hosszú távú befektetés, amiért idősebb korodban hálás leszel.

Könnyen feladjuk

Nemcsak elkezdeni nehéz az edzést, hanem végig csinálni is, hiszen előfordulhat, hogy sokáig kell várni az első látványos eredményekre.
Legyen célod! Fogalmazd meg, hogy pontosan mit szeretnél elérni a rendszeres sporttal!
Ha látod magad előtt a célt, és hiszel benne, hogy el is tudod érni, sokkal könnyebben kezdesz majd hozzá a napi mozgáshoz!
Ünnepeld meg a sikereidet valami aprósággal(ne csokival)!

Light termékek

Oké, hogy szeretnéd úgy tartani a diétád, hogy mellette nem mondasz le a finom ízekről, de sajnos felejtsd el a „light” gyümölcsleveket, joghurtokat, lekvárokat, túró rudikat…

A „light” termékek elég csalókák… mindig nézd meg, mennyi kalóriát, szénhidrátot, fehérjét, zsírt és cukrot tartalmaznak ezek az alattomos kis finomságok! Sokszor ugyanúgy cukrot tartalmaznak, csak picit kevesebbet, mint a „hagyományos” társaik – neked erre viszont semmi szükséged nincs!

Gyakran előfordul, hogy egy kis csellel, álnéven rejtőzködik a címkén; néhány kifejezés a cukorra: barna cukor, dextróz, fruktóz, glükóz-fruktóz szirup, kukoricaszirup, maltóz, stb.
A diétás péksüti, ha boltban vásárolt, nem tudjuk, mennyi rejtett cukrot tartalmaz, a diétában nincs zsákba macska! Legyen maximális az odafigyelésed!

Rendszeres testmozgás hiánya

Nem érdemes egyik napról a másikra mindenen változtatni, így az első pár hónapban nem is feltétlenül probléma, ha az étrendedre fordítasz nagyobb hangsúlyt és naponta sétálsz 30-40 percet. Pár hét után viszont a rendszeres fizikai aktivitás elmaradása vagy hiánya hátráltathat a súlycsökkentésben. Vitathatatlan szerepe van a boldogsághormonok felszabadításában, segít a rosszkedv, a depresszió megelőzésében, kezelésében és a stresszt is könnyedén levezetheted egy kiadós tornával, edzéssel.
Ha több, mint 15 kg felesleg van rajtad, semmiképpen se a futás legyen az első választandó mozgásforma!
Élvezd a mozgást! Elsődleges cél az, hogy hosszú távon beépítsd a mindennapjaidba, az életed részévé váljon és szeresd, amit csinálsz.

Krónikus stressz

A hosszú ideig tartó, folyamatos stressz bizonyítottan egészségkárosító hatású és közvetetten a túlsúly kialakulásában is szerepet játszik. Bonyolult biokémiai folyamatok állnak mögötte, de a kulcs az egyik legismertebb stresszhormon, a kortizol állandó magas szintjében rejlik.
Az állandósuló magas kortizol szint következménye lehet a csökkenő ellenállóképesség, így védtelenebb immunrendszer; romló anyagcsere-folyamatok; inzulinrezisztencia; fokozott étvágy, vagy a már kora reggel tapasztalt fáradtság, egész napos lehangoltság hiába iszol 5-6 kávét.

Nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás

Szintén kevesebbet hangoztatott téma, de a nem megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű alvás és túlsúly kapcsolatáról számos tudományos bizonyíték áll rendelkezésünkre.
A rossz alvás felborítja az étvágyunkat, ételpreferenciánkat(inkább cukrokat akarunk enni), de kihatással van az anyagcserére és a hormonáztatásra is.
A nem megfelelő minőségű, mennyiségű alvás következménye a fokozott étvágy lesz másnap.

Hiszel még a csodaszerekben

Sokan csodaszerként tekintenek a zsírégető tablettákra, azonban önmagunkban sajnos semmit sem érnek. Megfelelő edzésterv és életmód nélkül hiába kapkodod be százasával a pirulákat, nem leszel vékonyabb. Semmit nem adnak ingyen, minden egyes leadott kilóért meg kell küzdened! Önmagában ne várj tőlük csodát!
Ha lennének csodaszerek mindenki karcsú lenne a világon, és nem okozna ekkora problémát az elhízás!
Sajnos ilyen nem létezik, de rengeteg ember próbálja kihasználni az emberi hiszékenységet…

Ha mindenre odafigyelsz, az eredmények igenis jönni fognak! 

Néha majd finomítani, változtatni kell az étrendeden, vagy az edzéseiden, hiszen a szervezeted megszokja a hosszú ideje kapott ingereket, alkalmazkodni fog – ilyenkor jó az, ha áll melletted egy szakember, vagy egy segítő társ, aki megrázza a vállad és nem hagyja, hogy csokiba fojtsd a bánatod.

Ne csak a mérlegen monitorozd a sikerességed, mérj több ponton körméreteket! 
Ha rendesen edzel életmódváltás során, akkor izomtömeg is épül párhuzamosan, ami miatt a testtömeg változása esetleg nem lesz annyira szembetűnő. A körméreteken sokkal jobban látszik a változás

Ha jön is egy-két kudarcélmény, vagy próbára teszi a folyamat a türelmed, Te akkor is legyél keményebb a kifogásaidnál!

Hidd el, a kezdeti nehézségek után gyorsan meg fogod szokni az új életmódod és egyre rutinosabbá, megszokottabbá válik!

Sok sikert kívánok az utadhoz!

Ha elakadtál, vagy nem látod a kiutat, akár online, vagy személyes konzultáció keretében segíteni fogok neked!

üdv,
István